Het buitenbeentje

Als team kun je tegen heel wat problemen aanlopen. Als er niet goed gecommuniceerd wordt en de samenwerking ver te zoeken is, wordt het lastig om je doelen te bereiken. Als individu, als team, maar ook als organisatie.

In deze blog neem ik je mee in wat ik meemaak tijdens een teamsessie waarin we werken met Management Drives.

Tijdens een teamsessie met een groot team stel ik het team de vraag welke drijfveer ze nodig hebben om hun vak echt goed uit te kunnen oefenen. Het team verdeelt zich als vanzelf over twee vakken. De ene groep is het met elkaar eens dat ze voor dit vak ambitie en doelmatigheid nodig hebben. Logisch, ze moeten klussen binnen halen. De andere groep vindt dat ze daar creativiteit en vrijheid voor nodig hebben.

Er staat één collega alleen in een hele andere hoek. Ze toont lef door te laten zien dat ze er anders over denkt dan de rest van het team. Een van de collega’s grapt: “ons zwarte schaapje, maar we houden wel van je hoor”. De rest van de groep lacht; het maakt haar duidelijk onzeker.

Ik vraag het team haar lef en durf te respecteren en écht te luisteren naar wat ze te zeggen heeft. Ze vertelt waarom ze vindt dat loyaliteit en echt verbinding leggen een meerwaarde heeft voor dit werk. Ze gebruikt mooie voorbeelden. Er komt een gesprek op gang tussen haar en de rest maar vanuit oprechte interesse. Dan valt het even stil. “Zo heb ik er nog nooit tegenaan gekeken, wat mooi en integer eigenlijk. Ik begrijp nu waarom opdrachtgevers contact met jou blijven zoeken”.

Tijdens deze teamsessie is er veel wederzijds begrip ontstaan. Na de sessie kreeg ik van meerdere collega’s terug dat ze in deze middag echt een verandering hebben zien plaatsvinden. Collega’s zochten elkaar nu op om mee te denken. Eerder deden ze dit niet omdat ze aannames deden dat ze elkaar niet begrepen.

 

Meer weten over Management Drives?

Wil je meer weten over wat Management Drives kan doen voor jou en het team? klik in de balk hierboven op diensten en kies Management Drives. 

 

Meer Vørandre blogs

Contactformulier

Wil jij gecoacht worden door Vørandre?
Neem dan contact op met Pam om te kijken wat er mogelijk is.