Wees kritisch in wie je aandacht geeft

Tijdens dit coachgesprek heb ik gebruikt gemaakt van een tafelopstelling. Tijdens een tafelopstelling kan je heel goed met een afstsand “kijken” naar je eigen situatie. Door op een afstand te kijken kom je tot andere inzichten.

Elk individueel traject is maatwerk. Of mooier gezegd, heel erg persoonlijk. Tijdens een individueel traject start je met een vraag of probleem waar je naar wil kijken. We leggen samen een route af naar verdieping, soms een antwoord op je vraag en soms ontstaan er nieuwe vragen. Het geeft je in ieder geval de mogelijkheid om een stap vooruit te zetten. Geen vraag is te gek!

 

Een coachee heeft problemen met een collega. Desbetreffende collega vertoont al langere tijd vervelend gedrag en heeft het voornamelijk voorzien op collega´s die nog moeten, willen of kunnen ontwikkelen. Alle gesprekken met medewerkers van dit team gaan over deze collega. Tijdens meeloopmomenten heb ik het zien gebeuren en de vraag gesteld; “wat wil ze nou eigenlijk zeggen?” Als ik dit met de coachee waar ik vandaag mee spreek in een tafelopstelling neerzet, komt ze er uiteindelijk op uit dat deze collega zorgt dat alle aandacht naar haar toegetrokken wordt. Ze zaait angst en onzekerheid. “Geen juiste bodem om op te ontwikkelen of wel?”, vraag ik aan mijn coachee. “Nee”, antwoorde ze, “dit is dus wat ze doet. Ze zorgt er gewoon voor dat alle energie naar haar toe gaat.” “En jij geeft haar die aandacht dus?” “Ja”, antwoordt ze twijfelend. Ik geef haar een oefening mee om te zorgen dat de negativiteit die deze collega rondstrooit van haar blijft en niet van mijn coachee.

De volgende afspraak zie ik een ander persoon. “Ik ben weer helemaal terug”, zegt ze, “er is echt wat veranderd. Het blijft een vervelend mens maar ze doet mij niks meer. Wat ze uitstraalt is van haar en blijft bij haar!”

Na een tijd merkt de vervelende collega dat haar positie verzwakt, ze moppert af en toe wat, zoekt mensen om bondjes mee te vormen maar er is te weinig animo om de negatieve vruchtbare grond te voeden. De basis begint te komen…

Meer Vørandre blogs

Contactformulier

Wil jij gecoacht worden door Vørandre?
Neem dan contact op met Pam om te kijken wat er mogelijk is.